Αφρικανική σκόνη: «Καμπανάκι» Γουργουλιάνη για το επόμενο 2ήμερο - Τι να προσέχετε

Τα άτομα που πάσχουν από άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι περισσότερο ευάλωτα στην αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, κυρίως όταν η σκόνη καταγράφεται σε υψηλές τιμές στην ατμόσφαιρα και διαρκεί πολλές ημέρες.

Στον αντίποδα, όσοι είναι υγιείς, δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την αφρικανική σκόνη, με τα βαρύτερα συμπτώματα, που ενδεχομένως να παρουσιάσουν, να είναι κάποιος βήχας ή ελαφρό τσούξιμο στα μάτια. Με έναν απλό βήχα θα βγουν από τον οργανισμό και τα όποια μικροσωματίδια σκόνης εισήλθαν σε αυτόν με την αναπνοή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαιρός | 28.03.2024 08:51 «Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών «πνίγουν» τη χώρα - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Για την τρέχουσα επίσκεψη της αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γουργουλιάνης, δεν εκφράζει κάποια ανησυχία, αφού, με βάση τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, δε θα διαρκέσει περισσότερες από δύο ημέρες και σε πολλές περιοχές της χώρας θα φυσάει και ένα αεράκι.

Το επόμενο 2ήμερο θα έχουμε υπερβάσεις των φυσιολογικών ορίων

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε πρώτο απ’ όλα, είναι ότι υπάρχουν πολλές τοξικές ουσίες, τις οποίες δε βλέπουμε αλλά είναι περισσότερο επικίνδυνες από αυτές που μπορούμε να δούμε. Η αφρικανική σκόνη αποτελεί ένα πρόβλημα για την υγεία μας, το οποίο, όμως, είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με άλλα τοξικά μικροσωματίδια, που δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Οι σημαντικότερες παράμετροι αναφορικά με την αφρικανική σκόνη, είναι οι τιμές της που καταγράφονται στην ατμόσφαιρα και το πόσες μέρες θα διαρκέσει. Αν η διάρκειά της είναι μεγάλη, η επιβάρυνση στον άνθρωπο αυξάνεται γεωμετρικά. Αν, για παράδειγμα, θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα για τρεις ημέρες σε υψηλές τιμές, δε θα είναι η επιβάρυνση τριπλάσια. Μπορεί να είναι και δεκαπλάσια, αν οι τιμές της είναι πολύ υψηλές. Το επόμενο διήμερο θα έχουμε υπερβάσεις των φυσιολογικών ορίων της αφρικανικής σκόνης αλλά, ευτυχώς, όχι σε υψηλές τιμές», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

Κατά τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται μετρήσεις των επιπέδων της αφρικανικής σκόνης και μάλιστα ενδελεχείς, ώστε να γνωρίζουμε ακόμα και κάθε ώρα τα επίπεδά της και στη συνέχεια να ενημερώνονται γι’ αυτά οι πολίτες. Αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο για τις ευπαθείς ομάδες, αφού, γνωρίζοντας ποιες ώρες της ημέρας είναι υψηλές οι τιμές της αφρικανικής σκόνης, θα αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι τους. Ένα τέτοιο δίκτυο μετρήσεων υπάρχει, κατά τον κ. Γουργουλιάνη, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι υψηλές τιμές αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, στους καπνιστές και κυρίως σε όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στους πνεύμονες και κατά συνέπεια ο ασθενής να παρουσιάσει δύσπνοια. Στους πάσχοντες από άσθμα μπορεί να κλείσει τους βρόγχους των πνευμόνων και να προκληθεί κρίση άσθματος, άρα επίσης έντονη δύσπνοια.

«Σε μέρες που υπάρχει αφρικανική σκόνη σε υψηλές τιμές στην ατμόσφαιρα, είναι καλό οι συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών να μη βγουν από το σπίτι τους. Αν είναι υποχρεωτικό να βγει κάποιος, θα πρέπει να φοράει μάσκα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι ηλικιωμένοι. Δε χρειάζεται να πάνε ημέρα με αφρικανική σκόνη στην τράπεζα, για να πάρουν τη σύνταξή τους. Για το καλό της υγείας τους ας πάνε την επόμενη ή μια άλλη ημέρα να πάρουν τα χρήματά τους. Η αφρικανική σκόνη από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο, παρά μόνο μία βαριά κρίση δύσπνοιας, σε όσους έχουν προβλήματα υγείας», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» Γουργουλιάνη για την αφρικανική σκόνη: Προσοχή το επόμενο διήμερο - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

519a4b0a-3f14-4ae6-bc8a-3c704b5bd9cd.jpg

Τραγικό τροχαίο στην Εύβοια: 69χρονος έπαθε ανακοπή στο τιμόνι και έπεσε σε λεωφορείο

65063b7d-6bfa-4c1a-ac6f-be99aed0c0fe.jpg

Προέβλεψαν οι Simpsons (και) την κατάρρευσης της γέφυρας της Βαλτιμόρης; Το επεισόδιο με το εμπορικό πλοίο...

57193251-9702-4f09-bfc9-be41020b2c37.jpg

Μπαλτάκος: «Tελικός κεκλεισμένων των θυρών στο Πανθεσσαλικό αν δεν βελτιωθεί το γήπεδο»

f4bb1ff0-de85-4452-88b0-5483aea3ae5b.jpg