«Χρησιμοποιούσε γυναικοκτονίες, με ονόματα»: Συγκλονίζει γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι πολύ περισσότερα από όσα έρχονται στο «φως». Γυναίκες παραμένουν εγκλωβισμένες στο ίδιο σπίτι με τον κακοποιητή τους. Κάποιες βρίσκουν τελικά τη δύναμη να μιλήσουν.

«Ξεκίνησαν σαν παράπονα. Δηλαδή, η κακοποίηση ξεκίνησε σαν παράπονο. Από ένα σημείο και μετά ήταν καθαρά ανθρωποκυνηγητό. Με χτύπαγε σε μέρη που δεν θα φαίνονταν τα σημάδια. Κυρίως στα πόδια», περιγράφει γυναίκα που έπεσε θύμα βίας, στην ΕΡΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 10.05.2024 20:22 Βραυρώνα: Σοκαρισμένος ο αντιδήμαρχος που εντόπισε το νεκρό βρέφος - «Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει»

Για το ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που μία γυναίκα που υφίσταται κακοποιητική συμπεριφορά δυσκολεύεται να φύγει από αυτό το περιβάλλον η ψυχολόγος Μανουσία Κυπραίου εξηγεί: «Για κάποιες γυναίκες οι λόγοι είναι οικονομικοί, για κάποιες είναι κοινωνικοί, ψυχολογικοί, μπορεί να είναι και όλοι μαζί. Η κακοποίηση ξεκινά σχεδόν πάντα με φαινομενικά άκακα λεκτικά ή μη λεκτικά μηνύματα. Συχνά, αυτά τα υποτιμητικά λεκτικά ή και μη λεκτικά μηνύματα συνοδεύονται και με εκδηλώσεις αγάπης, που θολώνουν την κρίση πολλών γυναικών».

Ειδικά για τις γυναίκες που έχουν παιδιά ο φόβος για την επόμενη ημέρα είναι ακόμα μεγαλύτερος. «Πολλές φορές οι γυναίκες θεωρούν πως είναι καλύτερα για τα παιδιά τους να μην τους στερήσουν τον πατέρα, χωρίς να σκεφτούν τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν οι εικόνες κακοποίησης που βιώνουν καθημερινά τα παιδιά», προσθέτει η κα Κυπραίου.

«Χρησιμοποιούσε πάρα πολύ τις γυναικοκτονίες όχι μόνο "θα είσαι η επόμενη" αλλά με ονόματα»

Η Άννα, σήμερα θυμάται τον εφιάλτη που ζούσε πριν από 4 χρόνια και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να καταφέρει να γλυτώσει από τη φυλακή που την είχε εγκλωβίσει ο τότε σύντροφός της. «Χρησιμοποιούσε πάρα πολύ τις γυναικοκτονίες όχι μόνο “θα είσαι η επόμενη” αλλά με ονόματα. Απειλούσε μέλη της οικογένειας μου. Θα φροντίσω να υποφέρεις και εσύ και το παιδί σου», αναφέρει.

16 χρόνια μετά και με αφορμή και την αποτρόπαιη δολοφονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων έρχεται αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου για τους αστυνομικούς με βασική την υποχρεωτική διαθεσιμότητα εκείνων που σε βάρος τους ασκείται ποινική και πειθαρχική δίωξη.

Η αλλαγή στο νομικό πλαίσιο, οι σοκαριστικές δολοφονίες όπως της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους αλλά και τα απανωτά κρούσματα που γίνονται ευρέως γνωστά δεν φαίνεται να πτοούν τους κακοποιητές. Φέτος αναμένεται να καταγραφεί νέο θλιβερό ρεκόρ καθώς ήδη το πρώτο 3μηνο του 2024 έχουν καταγραφεί στην αστυνομία 2749 περιστατικά.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Τραγωδία στη Βραυρώνα: Ομολόγησε ο πατέρας πως πέταξε το βρέφος στα σκουπίδια - Λέει πως γεννήθηκε νεκρό

178e3afe-05b4-4c4d-8abd-bc2414f5ae61.jpg

Εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ το ψήφισμα που δίνει νέα δικαιώματα και προνόμια στην Παλαιστίνη

4ad7e3b5-3eda-40e7-a469-816679200735.jpg

Βόρεια Μακεδονία: 58 από τις 120 έδρες κέρδισε το δεξιό VMRO - Καταποντίστηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

c4add531-77c7-4c74-a26b-295c2534c94a.jpg

NASA: Σχεδιάζει το πρώτο τρένο στη Σελήνη – Πότε θα μπει… στις ράγες

7bc62fcc-771f-4308-915d-079c8cd6aab8.jpg