21η Απριλίου: Ο Συνταγματάρχης του Νηρέα Κολωνού που μπήκε με χειροβομβίδες στην ομοσπονδία βόλεϊ
Την περίοδο της χούντας των Συνταγματαρχών οι αξιωματικοί του στρατού είχαν την τιμητική τους και στον αθλητισμό. Εκτός από το ποδόσφαιρο σταδιακά απέκτησαν σημαντικές θέσεις και σε φορείς άλλων αθλημάτων και συλλόγων.
Μία περίπτωση που άφησε εποχή ήταν του υψηλόβαθμου αξιωματικού Συνταγματάρχη Πεζικού Διαβιβάσεων Νίκου Παπασημακόπουλου που ήταν πρόεδρος στον Νηρέα Κολωνού η ομάδα του οποίου όχι μόνο πρωταγωνιστούσε στη Α κατηγορία βόλεϊ ανδρών αλλά έβγαλε και κορυφαίους αθλητές που άφησαν εποχή στο άθλημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαν Σήμερα | 18.04.2025 00:00Το πλοίο που διέσωσε τους ναυαγούς του «Τιτανικού» δεν είχε καλύτερη τύχη από το «αβύθιστο» υπερωκεάνιοΣαν Σήμερα | 20.04.2025 00:00Ο ηρωικός - μυστηριώδης πλοίαρχος Φλαντανελάς και η τελευταία νίκη πριν από την Άλωση που, δυστυχώς, δεν είχε αντίκρισμα
Έκλαιγε για τον Παπανδρέου
Το παράδοξο ήταν πως ο Παπασημακόπουλος δεν ανήκε στον κύκλο των χουντικών. Επίσης ήταν πολύ αγαπητός σε όσους τον είχαν γνωρίσει και όλοι συμφωνούσαν πως ήταν ο πιο «τρελός» στρατιωτικός που είχαν γνωρίσει σε σημείο που ενώ ήταν Συνταγματάρχης ασκούσε κριτική στη χούντα. Όσοι τον γνώριζαν θυμούνται πως ήταν φανατικός οπαδός του Παπανδρέου. Είχε θεαθεί να κλαίει έξω από το νοσοκομείο όταν ο Παπανδρέου είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.
Άφησε το τάγμα στο βουνό
Ο λόγος όμως που είχε μπει σε δυσμένεια ήταν επειδή φέρεται να είχε δώσει εντολή του τάγματος του για άσκηση σε βουνό της Αττικής. Η άσκηση πέρα από κάθε σχεδιασμό κράτησε περισσότερο από το προγραμματισμένος. Λέγεται πως κράτησε σε κατάσταση εκστρατείας όλη τη δύναμη του στρατοπέδου για να μην χρησιμοποιηθούν οι στρατιώτες του σε επιχειρήσεις κατά των πολιτών.
Φόβος και τρόμος στην πλατεία Κολωνού
Οι παλαιότεροι στον Κολωνό θυμούνται το πάθος του και την αγάπη του για τον ιστορικό σύλλογο και κυρίως για την ανδρική ομάδα του βόλεϊ η οποία είχε έδρα το ανοικτό γήπεδο στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου επί της οδού Λένορμαν η οποία στους αγώνες γέμιζε ασφυκτικά από χιλιάδες κολωνιώτες που ήταν περήφανοι για τον Νηρέα και τα κατορθώματα του.
Το επεισοδιακό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
Σε ένα μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που κρίνονταν ο τίτλος του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός νίκησε στο τάι μπρέικ 3-2 σετ και η πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου πήρε φωτιά. Πέτρες, ξύλα και ότι άλλο μπορούσε να φανταστεί κανείς εκτοξεύτηκαν κατά των διαιτητών οι οποίοι μέρες αργότερα έγραψαν έκθεση φωτιά που ήταν ικανή να κοστίσει στον Νηρέα όχι μόνο αφαίρεση βαθμών αλλά και τον υποβιβασμό του.
Κυνηγούσαν τον Στέφο μέχρι την Ομόνοια
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης εκείνη την εποχή ήταν ο κορυφαίος διαιτητής και λέει στο volleynews.gr: «Θυμάμαι πως ο πρώτος διαιτητής Στέφος είχε φάει κάτι… πετρούλες. Έφυγε κυνηγημένος από τον Κολωνό. Μάλιστα είχε μία μικρή μοτοσυκλέτα και οι κολωνιώτες τον κυνηγούσαν με μοτοσυκλέτες μέχρι την Ομόνοια για να τον δείρουν».
«Με είχαν σηκώσει μαζί με το καμαράκι»
«Στον Κολωνό δεν σφύριζαν όλοι οι διαιτητές. Δεν τους αποδέχονταν. Εμένα και έναν, δύο ακόμα δέχονταν. Αν ορίζονταν διαιτητής που που δεν ήταν της αρεσκείας τους υπέφερε. Τα αποδυτήρια των διαιτητών ήταν ένα ξύλινο καμαράκι πλάι στο γήπεδο. Μία άλλη φορά που πάλι είχαν χάσει 3-2 σετ και σφύριζα εγώ θεωρούσαν πως τους είχα αδικήσει και με σήκωσαν στον αέρα μαζί με το ξύλινο καμαράκι. Απίστευτα πράγματα. Τα σκέφτομαι σήμερα και ντρέπομαι να τα πω γιατί δεν θα με πιστεύουν».
Τα γραφεία του βόλεϊ και του μπάσκετ στα Εξάρχεια
Ο Μπελιγράτης αποκαλύπτει τις κωμικοτραγικές στιγμές που ακολούθησαν του επεισοδιακού αγώνα Νηρέας – Ολυμπιακός 2-3 με τον Συνταγματάρχη Νίκο Παπασημακόπουλο να αναλαμβάνει δράση για να μην τιμωρηθεί η ομάδα: «Τότε δεν υπήρχε η ομοσπονδία του βόλεϊ αλλά η Ένωση Αθλοπαιδιών που ανήκαν το μπάσκετ, το βόλεϊ και το χάντμπολ μόνο στα χαρτιά καθώς το άθλημα δεν είχε δραστηριότητα ακόμα στην Ελλάδα. Τα γραφεία ήταν στην οδό Σαριπόλου 11 στα Εξάρχεια πίσω από το Μουσείο και το Πολυτεχνείο. Η υπόθεση του Νηρέα είχε πάρει δημοσιότητα λόγω των επεισοδίων και είχε σχηματιστεί φάκελος που θα εκδικάζονταν από τη Δικαστική Επιτροπή Αθλητικών Υποθέσεων».
Τρία μάχιμα στρατιωτικά τζιπ
Και ο Θανάσης Μπελιγράτης αποκαλύπτει τα όσα ακολούθησαν και μέχρι και σήμερα έχουν γίνει μύθος μεταξύ των ανθρώπων του βόλεϊ: «Ένα μεσημέρι βρίσκονταν στα γραφεία των Αθλοπαιδιών ο αείμνηστος Σιμωνίδης και σε άλλο χώρο δύο ακόμα άτομα. ο Σιμωνίδης ήταν ο Διευθυντής της Ένωσης Αθλοπαιδιών. Ξαφνικά φτάνουν στην οδό Σαριπόλου τρία μάχιμα στρατιωτικά τζιπ του στρατού».
Με τα όπλα στα χέρια
«Ο Παπασημακόπουλος μαζί με έναν δεκανέα και δύο στρατιώτες με πλήρη εξάρτηση εκστρατείας και με τα όπλα στα χέρια μπήκαν τρέχοντας στα γραφεία. Ο Σιμωνίδης μόλις τους είδα μπροστά του «πάγωσε» αλλά αρχικά κράτησε την ψυχραιμία του. Ο Παπασημακόπουλος άρχισε να του δίνει παραγγέλματα και εντολή να του παραδώσει τον φάκελο του αγώνα του Νηρέα με τον Ολυμπιακό. Ο Συμωνίδης αρχικά κράτησε την ψυχραιμία του. Ο Παπασημακόπουλος όμως ανέβασε τους τόνους και είπε στον Σιμωνίδη πως θα μετρήσει μέχρι το τρία για να του δώσει τον φάκελο του Νηρέα. Τότε ο Σιμωνίδης του είπε «πως αυτό δε μπορεί να το κάνει και δεν θα γίνει ποτέ».
Λιποθύμησε ο Σιμωνίδης
Ο Παπασημακόπουλος ήταν αποφασισμένος. Μέτρησε μέχρι το τρία κι αφού ο Σιμωνίδης κάθονταν ατάραχος παρήγγειλε στον δεκανέα και στους στρατιώτες του: «Άντρες απασφαλίστε κατά του στόχου». Ο δύο φαντάροι προέταξαν τα όπλα προς τον Συμωνίδη, όπλισαν και στάθηκαν σε θέση βολής. Ο δεκανέας έβγαλε χειροβομβίδα. Αυτό ήταν. Ο Σιμωνίδης λιποθύμησε».
Πήρε τον φάκελο και ο Νηρέας δεν τιμωρήθηκε
Ο Παπασημακόπουλος πήρε τον φάκελο του Νηρέα κι έφυγε κι έτσι ο Νηρέας δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Το χειρότερο ήταν πως για μεγάλο χρονικό διάστημα κανείς δεν τολμούσε να διαιτητεύσει τον Νηρέα στον Κολωνό, ενώ μεγάλα επεισόδια γίνονταν στα ντέρμπι με τον Α.Ο.Παγκρατίου και τον Μίλωνα στη Νέα Σμύρνη.
Γιατί τα είχαν με τον Ολυμπιακό
Και μία ιστορική λεπτομέρεια. Με τον Ολυμπιακό ο Νηρέας είχε κόντρα επειδή ο προπονητής Αμπελάς μαζί με τον Παπαδάκη και άλλους κολωνιώτες έφυγαν και στελέχωσαν την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού μαζί με τους Κουμπλή, Παντελιά, Κριτσοταλάκη, Λαμπάκη. Άλλες μεγάλες μορφές ήταν οι Αγραπιδάκης, Κλάψας, Τουρσούγκας, Κομιανός, Παπαδάκης, Μιχαηλίδης, Νεόφυτος, Μίχαλος και πολλοί ακόμα.
Από που προέκυψε το όνομα του Νηρέα
Να σημειωθεί πως ο Αθλητικός Όμιλος «Νηρεύς» είναι συνέχεια του συλλόγου «Νέοι Κολωνού». Η αλλαγή του ονόματος έγινε το 1961 μετά την εισηγητική πρόταση του τότε προέδρου που ήταν και ο παπάς της ενορίας. Το Νηρέας προέκυψε προς τιμή του σκάφους των Γλύξμπουργκ, Εσκιτζόγλου, Ζαΐμη που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.
Διαβάστε ακόμηΗ άνοδος και η πτώση του hipster: Μούσια, ειρωνεία και… βάζα μαρμελάδας

Ο ποντίφικας της ταπεινότητας και της ελπίδας, που δε δίστασε να συγκρουστεί με τους συντηρητικούς

Ηγέτες από όλο τον κόσμο αποχαιρετούν τον Πάπα: «Πνευματώδης, ταπεινός, γεμάτος ζωή»

Ξεκίνησε η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας

Μητσοτάκης για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου: «Αφήνει παρακαταθήκη συνεννόησης και αγάπης»
