«ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας»: 5 Ελληνίδες εικαστικοί παρουσιάζουν τα έργα τους στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στη Θεσσαλονίκη
Συνολικά 25 έργα τέχνης, τα οποία αναδεικνύουν μνήμες γυναικών δημιουργών αλλά και καταδεικνύουν ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας στο χώρο των εικαστικών, περιλαμβάνει η έκθεση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας», η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 4 Απριλίου, στις 6:00 το απόγευμα, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, όπου και θα φιλοξενηθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Πρόκειται για έκθεση που ταξίδεψε ήδη στο Κόσσοβο και περιλαμβάνει έργα πέντε γυναικών δημιουργών, των Σπυριδούλας Πολίτη, Ελένης Θεοφυλάκτου, Ιωάννας Τερλίδη, Μαρίας Κομπατσιάρη και Ζέφης Τιφτικτσόγλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 04.04.2025 15:53Δίκη Folli Follie: Αθώος ο Κουτσολιούτσος και ένας ακόμη κατηγορούμενος για καθυστέρηση αναστολής της μετοχής τον Μάιο 2018
«Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενεί 2-3 περιοδικές εκθέσεις το χρόνο. Θέλουμε να έχουν ποικιλομορφία και να ''ακούνε'' τις ανάγκες της κοινωνίας. Με τη συγκεκριμένη έκθεση θέλουμε να μιλήσουμε για τη γυναίκα ανά τους αιώνες και να δούμε τη σύγχρονη γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία», ανέφερε, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης, η διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Αθηνά Παυλίδου.
«Ελλάδα σημαίνει πολιτισμός. Αν δίναμε περισσότερο πολιτισμό στη νεολαία, θα είχαμε και λιγότερη βία. Όλα τα έργα τέχνης της συγκεκριμένης έκθεσης έγιναν με πολύ αγάπη. Δημιουργήθηκαν με διάφορα υλικά και μέσα από εμπειρία ζωής και γνώσης. Όλες οι καλλιτέχνιδες δημιουργούν από μικρή ηλικία», είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας και επιμελήτρια της έκθεσης, Σταυρούλα Μαυρογένη.
Μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος της έκθεσης θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί άμεσα
Οι καλλιτέχνιδες
Ως συνδετικό κρίκο με το παρελθόν της βλέπει τα ρούχα της η καλλιτέχνης Σπυριδούλα Πολίτη, τα οποία χρησιμοποιεί, μαζί με πανί, για να δημιουργήσει τα εικαστικά της έργα. Η ίδια σημείωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ότι στο χώρο της εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων, τονίζοντας ότι μέχρι τη γενιά της δεν υπήρχε γυναίκα επαγγελματίας εικαστικός.
Για τη δύναμη των γυναικών, οι οποίες αποτελούν τον αλγόριθμο της φύσης, μια και τεκνοποιούν, έκανε λόγο η Ελένη Θεοφυλάκτου, η οποία στην έκθεση παρουσιάζει έργα που αποτελούν μίξη κολάζ και φωτογραφίας. Όπως είπε, η δουλειά της από πάντα αποτελούσε μία διαδικασία αυτοπροσδιορισμού, η οποία για πολλά χρόνια είχε ως επίκεντρο τη γυναικεία παρουσία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται περισσότερο με ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.
Επηρεασμένα από τη λαϊκή παραδοσιακή τέχνη είναι τα έργα υφαντικής της Ιωάννας Τερλίδη, την οποία εμπνέουν τα χρώματα και οι ανθρώπινες φιγούρες. Οι τελευταίες στα έργα της μοιάζουν να «ταξιδεύουν» και να μην είναι κυρίαρχες. Όπως είπε, με την τέχνη της προσπαθεί να αναδείξει ότι η γυναίκα αποτελούσε πάντοτε ένα πολυεργαλείο.
Έργα που έχουν ως βασική ύλη, ό,τι απομένει από τους καταστροφείς εγγράφων, δημιουργεί η Μαρία Κομπατσιάρη, έχοντας ως στόχο να δημιουργηθεί ένα καινούργιο αποτέλεσμα και κυρίως να στείλει το μήνυμα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Τέλος, το «τραπέζι της ζωής μας», με εδέσματα που κατασκευάστηκαν από πηλό και με το μότο «Love me, do not eat me», παρουσιάζει η Ζέφη Τιφτικτσόγλου.
Διαβάστε ακόμηΚλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος: Τα αντίποινα στους δασμούς Τραμπ, η «αιματοχυσία» και η παγκόσμια ύφεση που βλέπει η JP Morgan

Γκρίνιες, αιχμές και… πικρίες από τους «γαλάζιους» βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

Και όποιον… πάρει ο χάρος: Ασυνείδητος έτρεχε με 291 χλμ. στη Συγγρού!

Η απάντηση Μητσοτάκη σε Μαρινάκη, τα «μπάζα» του Φλωρίδη, η επίθεση του Πολάκη στον Τσακαλώτο και τα κέρδη της ΔΕΗ από τους δασμούς του Τραμπ
