Η Κρήτη στο επίκεντρο της… “μάχης” των σούπερ μάρκετ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση μεταξύ τωναλυσίδων σούπερ μάρκετ– μεγάλων και μικρών – για το φιλέτο» της ελληνικής αγοράς. Τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τμήμα του ελληνικού λιανεμπορίου – με τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ του τουρισμού – είναι το νησιωτικό. Συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη διάρκεια του 2024 όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρα – μαζί και η Κρήτη, απέσπασαν το 15,6% του συνόλου της ελληνικής αγοράς και βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, μετά από την Αττική, η οποία απέσπασε το 41,9%, με την Κεντρική Ελλάδα στην τρίτη θέση με 12,9%!
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, το μερίδιο που διαθέτουν τα νησιά, χωρίς την Κρήτη ανέρχεται στο 8,7%, ενώ το μερίδιο της Κρήτης ανέρχεται στο 6,9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen τα νησιά «έτρεχαν» με ρυθμό ανάπτυξης 6,5% και η Κρήτη με ρυθμό 5,8% – πρόκειται για τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ όλων περιοχών της χώρας.
Οι νησιωτικές περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Κι εφόσον φέτος διατηρηθεί ο υπάρχον ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς – στο τρίμηνο ανέρχεται στο 7,5% – θα πλησιάσει στα 2,5 δισ. ευρώ! Ως εκ τούτου δεν είναι τυχαία η στροφή στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, όλων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σ΄αυτές τις περιοχές.
Τα σούπερ μάρκετ και ο ανταγωνισμός
Αλλες εξ αυτών έχουν ισχυρότερη θέση στις τοπικές αγορές, κι άλλες επιδιώκουν να βελτιώσουν την θέση τους έναντι του ανταγωνισμού. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τον ανταγωνισμό των «μεγάλων» κατορθώνουν και επιβιώνει κι ένας σημαντικός αριθμός τοπικών λιανεμπορικών επιχειρήσεων είτε και μεμονωμένων καταστημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιοχές των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου, του Βόρειου Αιγαίου, των Επτανήσων και της Κρήτης λειτουργούν συνολικά 362 σούπερ μάρκετ. Φαίνεται όμως ότι τον μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων διαθέτει η Μασούτης ΑΕ, αν και με βάση τα δεδομένα της αγοράς τον μεγαλύτερο τζίρο πραγματοποιεί ο όμιλος Σκλαβενίτη – διαθέτει τις περισσότερες πωλήσεις ανά τετραγωνικό μέτρο μεταξύ όλων αλυσίδων της αγοράς.
Ειδικότερα η Μασούτης έχει 48 καταστήματα, ενώ η ΣYΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές ΑΕ, η οποία είναι συνδεδεμένη μετοχικά μαζί της – και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού – έχει ακόμη 39 καταστήματα. Και εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, η οποία έχει άλλα 39 καταστήματα, η παρουσία του βορειοελλαδίτικου ομίλου θα αριθμεί συνολικά 126 σούπερ μάρκετ – μικρά και μεγάλα. Δηλαδή θα ελέγχει περισσότερο από το 1/3 της λιανεμπορικής παρουσίας στις νησιωτικές περιοχές, ως προς τα σημεία πώλησης.
Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται ο όμιλος Σκλαβενίτη, ο οποίος διαθέτει 35 σούπερ μάρκετ, έχει μετοχική σχέση με την Μηνάς Χαλκιαδάκης ΑΕ – βρίσκεται κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης – η οποία έχει 41 καταστήματα, ενώ παράλληλα στον κλάδο της χονδρικής έχει παρουσία με δύο cash & carry της Mart.
Aκολουθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ με 39 σούπερ μάρκετ και στην χονδρική πώληση έχει 4 cash & carry ENA. Aξιοσημείωτη ωστόσο είναι η παρουσία της μεσαίας κατηγορίας του κλάδου. Ετσι η Bazaar AE διαθέτει 26 καταστήματα, ενώ η Market In ΑΕΒΕ 20 καταστήματα. Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Μετρο ΑΕ με 17 σούπερ μάρκετ (Μy Market) και 6 cash & carry, εκ των οποίων τα 3 βρίσκονται στην Κρήτη. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται μικρές τοπικές λιανεμπορικές επιχειρήσεις: Diellas ΕΠΕ με 11 καταστήματα, η Παυλάκης ΑΕ με 7, η Υιοι Α. Κουτελιέρη ΑΕ με 7, η Αφοι Γ. Παπαδάκη ΕΠΕ με 5, Η Φλεβάρης Χρύσανθος ΟΕ με 4, η Χατζηκώστας Μάρκετ ΑΕ με 3, η Α. Σ. Σαρρής με 3, η Ι. & Φ. Κονταράτου ΑΕ με 3 και η Νικήτας Τσαγκαράκης ΑΕ με 2 καταστήματα.
Πηγή: ot.gr