Σύσκεψη φορέων μετά την απάντηση Μενδώνη για τις χρήσεις του κτιρίου στον Λόφο Καστέλι

Σύσκεψη φορέων μετά την απάντηση Μενδώνη για τις χρήσεις του κτιρίου στον Λόφο Καστέλι

Νέα τροπή στη χρήση του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας φέρνει η απάντηση της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρει ότι είναι δεσμευτικό το ισχύον γενικό πολεοδομικό σχέδιο για την ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι.

Στο κείμενο της η κα. Μενδώνη αναφέρει μεταξύ άλλων την μετατροπή του μνημειακού συγκροτήματος σε ξενοδοχείο.

Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού έφερε ένταση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την Ζωή Γεωργούλα, εκ μέρους της παράταξης ”Όνειρο είναι τα Χανιά”, να ανοίγει το θέμα προς συζήτηση.

Η κα. Γεωργούλα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο περιβάλλοντας χώρος του κτιρίου είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ ενημέρωση για το θέμα και τις κινήσεις θα κάνει η δημοτική αρχή προκειμένου να διασφαλιστεί η βούληση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων ώστε να μην ανεγερθεί ξενοδοχείο στην περιοχή.

Εκ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης, ο Χαράλαμπος Λουτσέτης, τόνισε ό΄τι από τη στιγμή που δεν έχει εγκριθεί η αναθεώρηση του ΓΠΣ, τότε είναι απολύτως δεσμευτικές οι προηγούμενες αποφάσεις που σημαίνει χρήση για εκπαιδευτικούς λόγους.

Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού σχεδιασμού, Νίκος Χαζιράκης τόνισε ότι θα γίνει σύσκεψη φορέων προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. «Έχουμε βεβαιότητα ότι το υπουργείο δεν διατίθεται να δώσει χρόνο για την εκπόνηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου. Δυσυχώς, κάθε χρόνο δινόταν μία παράταση, τα τελευταία δέκα χρόνια, εκπονήσαμε σαν δήμος ό,τι έπρεπε να κάνουμε, εκκρεμούσαν από την αποκεντρωμένη κάποια χαρτιά, παράταση δεν δόθηκε, η απάντηση που πήραμε από το υπουργείο δε μας καλύπτει. Το ΓΠΣ είναι σε τέτοιο σημείο που θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή η παράταση. Προβλέπονται επεκτάσεις σε τριάντα σημεία κέντρων πόλεων, το ΓΠΣ αφορούσε επεκτάσεις στα Κουνουπιδιανά, το υπουργείο έχει τονίσει τα τοπικά χωροταξικά σχέδια. Έχει δαπανηθεί ένα εκατομμύριο ευρώ για τις μελέτες το οποίο πετάχτηκε. Δεν έχει απαντηθεί κάποιο έγγραφο μας, αφού δεν δίνεται κάποια παράταση προχωράμε τις ενέργειες, μία πρώτη κίνηση την Μεγάλη Τετάρτη έχουμε συγκαλέσει σύσκεψη με όλους του προέδρους του νομού για να δούμε ποιες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε για να προωθηθεί η διαδικασία».